PATSY // ARTISH

Sem Erika Felicijan, ponosna Cerkničanka in nekateri me morebiti poznajo le kot Patsy. Ampak ne tista iz »Absolutely Fabulous«. Imam tri otroke. Prva je bila Patsy, blagovna znamka, pod katero že enajsto let ustvarjam pisane Žirafe s petimi nogami, nasmejane Patsolinke katere ročno rišem z akrilnimi barvami, v času nosečnosti (6 let nazaj) pa sem ustvarila tudi prve kose oblačil. Drugi se je rodil ARTish, ki šteje že devet let, skupaj pa nama je v teh letih uspelo združiti in predstaviti prek 700 slovenskih in tujih umetnikov. Moj tretji otrok pa je Ayan. Božji dar. Moja inspiracija, vir moči in vztrajnosti. Letos bo star 6 let.

16 let nazaj se mi je odprl svet. Zakaj? Ker sem se tako odločila sama, se prepustila toku življenja in sledila srcu. Po izgubi redne službe sem se vrgla v status samozaposlenega, splavala in sem tu še zdaj. Svobodna. Neobremenjena. Brez možnosti kredita. A srečna. 

V Indijo sem se podala kot ovca, ki je sledila svojemu pastirju (Zvonetu). Indijo lahko samo vzljubiš ali zasovražiš. Tudi ona te lahko toplo sprejme ali pa izpljune. No, jaz sem se zaljubila v noro kaotično in čudovito deželo. Na začetku sem še štela, kolikokrat se vračam tja, potem sem nehala, vračala sem se skoraj vsako leto, jo želela še bolj raziskati, začutiti. Potem pa sem se zaljubila. Slovenijo sem zmenjala za Indijo, jo z mojo ljubeznijo prepotovala z motorjem Royal Enfield, zanosila, še vedno potovala z motorjem, prišla rodit v Slovenijo, se vrnila nazaj s 3-mesečnim malim princem, vmes smo se preselili tudi na Boracay na Filipine, kjer smo spoznali, da ne sodimo tja in se po 4 mesecih vrnili v Indijo. Naš novi dom. V vsem tem času mi je uspevalo nadaljevati s projektom ARTish in graditi svojo blagovno znamko Patsy, a sem le ugotovila, da brez moje osebne prisotnosti ne gre in zgodilo se je nekaj, česar si nikoli ne bi mislila. Dve leti nazaj sem se z možem Indijcem in sinom Ayanom preselila nazaj v Cerknico. In spet sem našla dom. Na novo sem odkrivala vsak kotiček na Cerkniškem jezeru, kotičke po bližnjih gozdovih, oh, kako prelep občutek! Verjetno bo držalo, da ko si dolgo časa daleč proč, spet začutiš svoj domači kraj. In sedaj priznam, da sem zaljubljena vanj! Zaljubljena v kraj, iz katerega sem kot najstnica bežala. Danes si želim, da bi današnjim mlajšim generacijam čim bolj približali ta zaklad, ki ga imamo pred nosom. Da bi se naučili spoštovati naravo, gozd, da bi sem ter tja objeli drevo, začutili čisto energijo narave.

Konec lanskega leta sem v mrežo ARTish združila tudi lokalne ustvarjalce s področja Cerknice in njihove izdelke ponudila na ogled in v nakup tudi v trgovinici znotraj Galerije Krpan. Uresničila sem še eno veliko željo, ki vsekakor ni bila predvidena, da se bo uresničila v Cerknici. Kadar ne ustvarjam ali se ukvarjam z birokracijo, se najraje potopim v naravo, jo vpijam v vsako celico, presrečna lovim prve jutranje žarke in meglice na Cerkniškem jezeru, objemam drevesa po gozdovih Javornikov, bosonoga skačem po okoliških travnikih in še vedno sanjam. Sanjam o svoji mali pravljični hiški na obrobju jezera. Morda nekoč … 

Poleg narave je velik del inspiracije pri mojem delu Indija, pisane barve, prečudoviti vzorci in predvsem »block-print« tehnika tiskanja na blago, ki sem se ga naučila med svojim bivanjem tam. Ročno potiskano blago je tudi prepoznaven znak kolekcij oblačil Patsy. Poleg 100% bombaža uporabljam organski bombaž ter hemp tkanino.

Kje lahko nakupuješ in mi slediš?

ETSY www.etsy.com/shop/PatsyClothing

Instagram www.instagram.com/patsy_patsolina

FB www.facebook.com/PatsyClothing