NEŽA ŽEHELJ

Sem Neža Žehelj, zlatarka in oblikovalka nakita. Ustvarjam pod lastno blagovno znamko v studiu na Tobačni v Ljubljani. 

Pri svojem delu navdih najdem na stičišču umetnosti, mode, oblikovanja in zlatarske obrti. Moj nakit je interpretacija zgodb, anekdot življenja in inspiracij v naravi, ki so konceptualno vtkane in izdelane v obliki nosljivih objektov, unikatnih umetniških kosov in manjših kolekcij nakita iz plemenitih kovin.

Zaključila sem Akademijo lepih umetnosti v Benetkah in triletno prakso pri zlatarskem mojstru Christophu Steidl Porenti. Sprejeta sem bila na ugledno šolo Royal College of Art v Londonu.

Izziv pri oblikovanju nakita mi predstavlja iskanje ravnovesja med obliko in materialom. Ker je primarna funkcija nakita nošenje, veliko pozornost posvečam nosljivosti, prileganju nakita telesu. Oblikovanje in lastnoročna izdelava nakita sta večplastni in polni različnih procesov, ki so najbolj zanimivi, ko so v teku. V teh trenutkih se veliko novega naučim in najdem dodatni navdih.

Moja dela so bila med drugim izbrana v ugledno galerijo Slavik na Dunaju, na mednarodnih razstavah sodobnega nakita Autor v Bukarešti in Kolektiva Meeting v Portu. Po spletu prodajam po vsej Evropi, od Švice do Švedske.

V Ljubljani je nakit na voljo v trgovini slovenskih oblikovalcev Zoofa in v muzejski trgovini Plečnikove hiše. Zaradi situacije s koronavirusom so omenjene trgovine trenutno zaprte. Vseeno lahko kose nakita kupite v spletni trgovini www.neza-zehelj.com in me sledite na instagram profilu @nezazehelj

foto: Katja Goljat