Keramika Sofía Ágata

Sem Zofija Cordoba Papež, rojena v Argentini. Stara sem 21. let. Obiskovala sem sobotno slovensko šolo v Buenos Airesu, in zdaj aktivno sodelujem v slovenski skupnosti. Začela sem študirati Biologijo, pač sedaj obiskujem Buenos Aireško Umetniško Univerzo. Sem zaposlena kot restavratorka v argentinskem Parlamentu v oddelku vitraux in keramike.

Začela sem keramiko pred tremi leti, ko sem nenadoma zagledala argentinski “mate” iz tega materiala.

Mate je argentinsko popularna infuzija ki se pije ob kateremkoli trenutku in kjerkoli, celo na vlaku! Namen je predvsem družabni. Tradicionalni mate je narejen iz buče. Sicer me je presenetilo, da je ta bil iz keramike. Hotela sem si tudi jaz narediti s svojimi rokami nekaj podobnega. Takoj sem odkrila, da potom keramike pridem do tega kar mi je že od vsega začetka všeč, ki je znanstveni in kemični del te umetnosti. Od tu naprej sem začela iskati umetnike s katerimi bi se lahko učila in bolj poglobila v znanstvenem vidiku. Sem zelo radovedna oseba in to je glavno pri keramiki. Čim več odkrivam v tej stroki, tem več želim nadaljevat v tem delu.

V zadnjih časih poskušam preurediti kristalne strukture mineralov v keramičnih glazurah, in tako sestaviti kristale. So nenehna odkritja in to je neverjetno.

Obstaja veliko zanimivih reakcij ki se skrivajo za majhnimi detajli in to je kar mi, lončarji vidimo in želimo deliti z vsemi!

Moj IG je @sa_ceramica in ostanemo v kontaktu 🙂