KATJA ORLIČNIK CERAMICS

Sem Katja Orličnik, diplomirana oblikovalka unikatov. Moja strast je glina. Kepe zemlje, ki v sebi nosijo nešteto let spominov. Oblikujem uporabno keramiko na lončarskem vretenu, ki v času množične produkcije pooseblja pristnost, upočasnjuje ritem življenja, uporabniku pa ponuja nov občutek.

Teoretične osnove keramike sem spoznala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tekom študija pa sem se udeležila tedenskega tečaja oblikovanja na vretenu. Ta, bolj obrtniški del keramike se mi je tako bolj približal in v trenutku sem vedela da je to-to, kar želim početi. Že med študijem sem kupila svoje prvo vreteno, peč in ostale pripomočke. Danes je dobro leto odkar sem se odločila za vstop na samostojno podjetniško pot. Oblikujem tako za domači kot tuji trg, sodelujem z različnimi restavracijami, trgovinami in umetniki.

Keramika je počasna umetnost. Potrebuje čas in pozornost saj vsaka stopnja pri oblikovanju pripoveduje in pusti svojo zgodbo. To daje mojim izdelkom individualnost in osebnost. Pri oblikovanju strmim k minimalizmu; jasnosti, čistosti in preprostosti. Raziskujem razmerje med ne glazirano površino in glazirano. Zato je izkušnja ob uporabi še bolj posebna. Moje izdelke lahko vidite in kupite v Trgovini Ika v Ljubljani, trgovini Koko v Celju in v The Dream Shopu na Bledu. Spremljate me lahko na instagramu katja.orlicnik.ceramics.